diumenge, 27 d’octubre del 2013

Analitzem un bloc

Hola!! L'altre dia a gtic vam estar treballant els diferents estils i els diferents tipus de blog que hi ha. Ens van donar una llista de blogs i vam haver de mirar tots aquests blogs i escollir que mes ens va agradar. Un cop vam escollir el blog, vàrem fer un anàlisi d'aquest.
jo vaig escollir el bloc de la cuca fera. Aquest blog porta com a títol el bloc dels nens i nenes de la cuca fera. Està realitzat amb el programa wordpress i és del bloc xtec.cat.
Aquest bloc està creat pels professors de l'escola i també hi participen els nens de l'escola. Va destinat als pares i mares dels nens. En el bloc s'expliquen les activitats que realitzen els nens en el seu dia a dia a l'escola.
Els pares també poden participar en el bloc. Poden comentar les diferents entrades i hi ha un espai dedicat a ells on poden proposar noves coses, donar idees...
Hi ha un espai dedicat a cada classe. És un bloc que està molt ben muntat i organitzat.

Deixo aquí el link del bloc per si voleu visitar-lo:

divendres, 25 d’octubre del 2013

COED sessió 25/10/2013

Avui a la classe de COED, a hem treballat el que és la poesia. La Rosa, ens ha fet reflexionar que era per a nosaltres la poesia i ens l'ha fer representar amb un petit dibuix. Al principi m'ha costat bastant, peró desprès m'ha vingut al cap el meu oncle que és actor i recita poesia i he dibuixat un teatre. La poesia engloba moltes emocions diferents i per a cada persona te un significat molt diferent. Això ho hem pogut veure quan tota la classe ha ensenyat el seu dibuix i casi ningun tenia res a veure amb els altres.

dijous, 24 d’octubre del 2013

Creative Commons (CC)


Què és Creative Commons?
Creative Commons és una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura o a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual. És una autorització que fa l'autor de l'obra perquè els demés la utilitzin i puguin fer-ne copia.

Que permet Creative Commons?
Permet copiar, distribuir, comunicar públicament l'obra, transformar-la per fe-ne obres derivades a l'original.

Que vol aconseguir?
Que qualsevol autor d'una obra la pugui distribuir lliurement i estigui recolzat per unes lleis respecte els usos que se'n pot fer de la seva obra.
Dos bases de dades on podem buscar imatges o videos amb drets d'autor són: Flickr (no totes es poden agafar, s'ha de buscar) o commons.wikimedia.org. Un altre exemple, per baixar musica de manera legal és a travès de: jamendo.com

Com es posa Creative Commons i que són els drets d'autor (Copyright)

Els drets d'autor són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria dels paisos per als autors d' "obres originals" incloent-hi obres literàries, musicals, artístiques i intel·lectuals.

En aquesta classe hem aconseguit una Llicència Creative Commons pel nostre bloc. Per aconseguir-la cal visitar: Creative Commons

This work is licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US.

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Clàudia Llopart

Avui a la classe de COED hem hagut de presentar una descripció d'una persona de la classe.
Jo vaig escollir descriure a la Clàudia. La he escollit a ella perquè és una noia amb la que he congeniat molt bé. La Clàudia és una noia riallera, positiva, treballadora i molt agradable. Tambè he hagut de portar a la classe una fotografía de la Clàudia, havía de ser una fotografía que reflctís com és ella.
Jo li vaig fer unes quantes i com que no vaig poder escollir una sola vaig fer un collage i aquest ha estat el resultat:


Aquestes fotografíes reflecteixen la naturalitat i espontanietat de la Clàudia. Es molstra contenta i riallera que és com esta ella habitualent.
A contiuació us mostrarè la descripció que vaig fer d'ella:

Com descriure a una persona a la que coneixes d’es de fa poc, em preguntava. Estirada al llit vaig començar a pensar en com descriure a la Clàudia, com dir tot el que conec d’ella d’una manera original. Ella és una noia diferent i especial, es mereix una descripció a la seva altura. Vaig pensar i pensar, com parlar de la Clàudia, com podria parlar de lu divertida i espontània que és.  I es que la Clàudia per qui encara no ho sàpiga és una noia de Badalona, em pregunto que li donaran allà a dalt que sempre riu i està contenta. Vaig pensar en descriure-la físicament, hauria de dir que és alta i prima, es morena i molt guapa, però potser descriure-la físicament quedaria molt fred… No sabia pas com continuar… havia d’esmentar lu observadora que és, sempre mira les coses amb deteniment i s’encurioseix per tot. Quin problema el meu... m’havia de quedar prou be com per demostrar-li lo contenta que estic d’haver-la conegut, sempre em fa riure, i em transmet molta confiança. Es una noia que desprèn bon humor i bon rollo, ella es mereix una descripció perfecte. Quantes coses a dir i nosé ni com començar... potser podria parlar de les ganyotes que fa, o del seu estil... a mi m’encanta el seu estil, algo hauria de dir. Així doncs encara no he resolt la meva pregunta, com puc descriure a la Clàudia? Una noia divertida, treballadora, espontània, curiosa, riallera, bona, sincera, guapa, alta, positiva, agradable... com començo i com acabo? Crec que simplement acabaré dient que estic encantada d’haver coincidit amb ella en aquest camí que hem emprès

M'ha agradat molt fer aquesta activitat i recomano molt fer-la en escoles perquè els nens es coneguin millor.



divendres, 18 d’octubre del 2013

Procés de composició escrita

Hola a tots i totes 

Ahir a la classe de COED vem treballar el proces de creació.

A travès de la recerca de la psicologia cognitiva s'estudia l’expert i el novell a través dels protocols. El procés de creació es mental.
Des del moment en que els experts decideixen escriure un text ja interactuen, però de manera no lineal.

Podem trobar, el problema retòric, és a dir, des que vivim una situació on necessitem una resposta és que tenim un problema. Retòric significa que no és real. Dins d’aquest problema trobem què parlaré, a qui parlaré i els propòsits, és a dir, saber què volem. Per tant, després de tot aquest problema comença el tipus de text.

Per altra banda, trobem la Memòria a llarg termini, la qual és el fruit del treball en el qual hi ha experiència i teoria, és a dir, és el coneixement que tenim sobre el món.

Si a més de fer plans, redactar i revisar tenim en compte la situació de comunicació i la memòria a llarg termini tindrem èxit segur.
Com a resum del que he dit anteriorment podria dir que per crear un text, apart de conèixer l’audiència, s’ha de saber quines són les nostres possibilitats. Després haurem de decidir el tipus de text i tot seguit s’ha de tenir en compte la memòria a llarg termini. Un cop redactat s’ha de revisar, i això serà una tasca mental.
Aquesta revisió s’ha de fer de continguts (coherència, cohesió i adequació), gramatical i de convencions (correcció i variació).




diumenge, 13 d’octubre del 2013

Crear una historia


Hola a tots! avui faig una nova entrada per explicar l'últim projecte que hem fet aquests dies a GTIC. El projecte consistia en crear un vídeo a partir de l'editor de vídeos del youtube. A continuació explicaré com he creat el vídeo, quins són els passos que hem hagut de seguir per crear el vídeo.

Primer de tot ens hem hagut de crear un compte al youtube, un cop fet això hem penjat tots els petits vídeos que posteriorment hem editat. A continuació cliquem a l'icona que posa "penja un vídeo" adalt a la dreta, entre les opcions que surten un cop cliquem a aquí surt "edita un vídeo", cliquem en aquesta. Un cop haguem fet això ens sortiran tots els vídeos que hem penjat anteriorment. A partir d'aquí és molt senzill, hem d'arrossegar cada un dels vídeos a la barra que hi ha més abaix. Quan tinguem tots els vídeos podem editar cada un d'ells, podem canviar l'efecte de vídeo, retallar-los, treure el so... També podem afegir música i text si cliquem a les icones corresponents.
Un cop el vídeo hagi quedat de la manera que desitgem cliquem a penjar el vídeo i ja haurem acabat l'edició del vídeo.

Aquí us deixo el vídeo que hem realitzat la meva companya Claudia i jo.




http://www.youtube.com/watch?v=JOLybMJLdUc

divendres, 11 d’octubre del 2013

La llengua oral formal

Hola!
Avui a la classe de COED hem parlat sobre els trets característics de la llengua oral formal, que podem dividir-los en tres tipus:

Trets contextuals

Caràcter no universal i aprenentatge escolar: comunicar-se és universal, però la capacitat de ser un bon comunicador és no universal. Quan hem de convèncer, comunicar-nos en altres situacions, requereix la llengua oral formal. Això s'aprèn, tothom pot arribar a ser un bon conversador.
Acústica, efímera i produïda en temps real: vol dir que el canal és la veu, dura poc i  està preparat prèviament però els sons i les frases les confegeixes en el moment.
Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: l'espai físicl entre els interlocutors és el mateix. Al contari que al escrit.

Trets textuals

Formal i generalment monologada: segueix unes convencions socials depenent de la situació, s'allunya del col·loquial. Hi ha un sol interlocutor i diferents oients.
Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat, sempre hi ha un grau d'espontaneïtat. 
Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals. És i ha de ser repetitiva en sentit de repetir la idea central. Els llenguatges no verbals han d'estar presents.

Trets lingüístics

Paper fonamental dels trets suprasegmentals. Tenen a veure amb el ritme de la veu.
Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
Correcció normativa i ús de la varietat estàndard. La correció pot ser a cinc nivells: fonètic, morfològic, sintàctic, semàntic, pragmàtic. La varietat estàndard ha de ser entenedora per a tots els espais tot i que tinguin dialectes diferents.


El model eficaç de comunicació respon a les característiques de la llengua oral formal. Es podrien resumir en: Planificada, Tema específic, Generalment monologada, Formal, Més informativa que interactiva
Podem dir que té un caràcter intermedi entre l'oral i l'escrit.

He trobat molt interessant parlar de la llengua oral formal, ja que encara que siguin coses molt lògiques tots hauríem de tenir en compte i  hauríem de posar en pràctica.

divendres, 4 d’octubre del 2013

La competència comunicativa

Avui a la classe de COED hem parlat sobre la competència comunicativa.

La competència comunicativa és allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants, és a dir, saber com actuar en un context o en un altre depenent de la cultura. 

Els components de la competència comunicativa són quatre tipus de coneixements i habilitats:

Competència lingüística/gramatical: fa referència al domini del codi lingüístic (oral i escrit) i s'ocupa de: el nivell fonològic, el nivell morfològic, el nivell sintàctic i el nivell lèxic i semàntic. És un nivell essencial però no l'únic que hem de tenir en compte.

Competència sociolingüística: fa referència a les regles socioculturals d'ús. S'ocupa de: la situació dels participants (depenent de si parles amb amics, professors...), els propòsit de la interacció (objectius: convèncer, emocionar...) i les normes i convencions de la interacció.

Competència discursiva: fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere. S'ocupa de: la cohesió de la forma (que les idees entre sí estiguin relacionades amb connectors, marcadors...) i la coherència en el significant (triar el tipus de text que toqui i que les idees siguin pertinents)

Competència estratègica: fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per: compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències, és a dir, no saber expressar una idea per falta de paraules o no tenir prou paraules per expressar una idea. Els bons comunicadors recorren a sinònims, repetir, formular preguntes retòriques... i afavorir l'efectivitat de la comunicació (té a veure amb noves tecnologies o suports tecnològics)




dimecres, 2 d’octubre del 2013

Curació de continguts

Hola a tots i a totes! Avui a la classe de Gtic hem treballat la curació de continguts i hem pogut veure diferents eines que hem posat en pràctica a classe.

Començaré explicant que és la curació de continguts:

És una tècnica informàtica que s'utilitza per oganitzar, analitzar i seleccionar informació del tema que hagis escollit.
Serveix per agrupar, filtrar i compartir informació. serveix per eliminar tota aquella informació que no ens és útil. 

Les eines que hem treballat a classe són:
scoop.it- Escolleixes un tema "topic" aquesta eina et sugerirà llocs web on                   puguis trobar aquesta informació i quan ja la tinguem tota la                         seleccionarem.
Bookmarket- Marcado que ens permet posar directament la URL a la barra de                     marcadors, el qual anirà acompanyat d'un logotip de la web per                     accedir amb mes facilitat.
Codi Embed- Ens permet crear un widget de la informació que tenim, ja sigui                    text, presentació... i aquest el podem posar en diferents                              formats; blogs, webs...


Més novetats


Aquesta setmana hem començat les sessions de seminari. Aquestes classes consisteixen en grups reduits d'alumnes, a la meva classe en som 12. El temari que s'imparteix en aquesta classe és molt més general, parlem d'actualitat, temes d'interès...


Personalment m'agraden molt aquestes classes i m'hi sento molt a gust. Cada dia una o dues persones han de dur a la classe una notícia que els hagi cridat l'atenció i han de fer una anàlisi d'aquesta, després a classe són exposades i comentades.

Un altre tema que vam parlar l'altre dia va ser el problema de dèficit d'oída que tenen molts dels joves avui en dia. Vàrem llegir un article a classe i un document i vam estar comentat aquest problema.

Canals RSS

La sindicació de continguts és un dels molts recursos que ens ofereix la xarxa per a poder accedir a grans volums d'informació d'una manera senzilla i pràctica.

 RSS és una famila de formats de canas web XML utilitzat per a publicar continguts actualitzats frequentment com ara llocs de notícies, webogs o podcasts, i per mitjà del qual es pot compartir la informacó i usar-la en altres llocs web o programes. És en essència una sindicació de continguts.

El principal avantatge del sistema és l'agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements de la web, descarregant-ne només els titulars. I també el poder adjuntar el contingut de molts llocs web en un sol espai.

Un programa que usa RSS s'anomena agregador, i n'hi ha de molts tipus. Incrustats a navegadors web, widgets per l'escriptori, en programes de correu electrònic, en pàgines web dedicades i en programes dedicats.


dimarts, 1 d’octubre del 2013

Google Drive

El Google Drive és una eina que ens ofereix google per a desar, editar, comentar, comparir i publicar documents on-line de manera privada o en grup.
Amb google Drive podem crear documents de text presentacions, formularis, fulls de càlcul entre altre tipus de documents i etiquetar-los de manera que poguem localitzar-los amb facilitat dins l'espai anomenat My drive.
Breu resum de com s'utilitza el google drive:
-Obrir el Google Drive a través del g-mail
-Prema el boto de crear, i seleccionar document.
- Un cop obert el document, anem a "arxiu" i "compartir", allà seleccionem a les persones amb les que volem compartir el document.
-Ara ja podem realitzar el document que desitjem. A més no cal que l'anem guardant, ja que es guarda sol.

Aquesta setmana a GTIC hem fet grups de treball. Hem hagut d'escollir un tema i hem tractat aquest tema. Nosaltres hem escollit el tema de la informatització a les zones rurals de l'índia. El que hem volgut investigar es si les noves tecnologies poden ser una esperansa de vida pels nens mes desafavorits. Aquest treball l'hem realitzat a travès del google drive. É molt útil per la realització de trebals en grup, no nomès pel fet d'estar les quatre en el mateix document, sinó que també d'aquesta manera evites les copies dels documents.


Presentació






Document word






El formulari