divendres, 11 d’octubre del 2013

La llengua oral formal

Hola!
Avui a la classe de COED hem parlat sobre els trets característics de la llengua oral formal, que podem dividir-los en tres tipus:

Trets contextuals

Caràcter no universal i aprenentatge escolar: comunicar-se és universal, però la capacitat de ser un bon comunicador és no universal. Quan hem de convèncer, comunicar-nos en altres situacions, requereix la llengua oral formal. Això s'aprèn, tothom pot arribar a ser un bon conversador.
Acústica, efímera i produïda en temps real: vol dir que el canal és la veu, dura poc i  està preparat prèviament però els sons i les frases les confegeixes en el moment.
Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: l'espai físicl entre els interlocutors és el mateix. Al contari que al escrit.

Trets textuals

Formal i generalment monologada: segueix unes convencions socials depenent de la situació, s'allunya del col·loquial. Hi ha un sol interlocutor i diferents oients.
Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat, sempre hi ha un grau d'espontaneïtat. 
Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals. És i ha de ser repetitiva en sentit de repetir la idea central. Els llenguatges no verbals han d'estar presents.

Trets lingüístics

Paper fonamental dels trets suprasegmentals. Tenen a veure amb el ritme de la veu.
Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
Correcció normativa i ús de la varietat estàndard. La correció pot ser a cinc nivells: fonètic, morfològic, sintàctic, semàntic, pragmàtic. La varietat estàndard ha de ser entenedora per a tots els espais tot i que tinguin dialectes diferents.


El model eficaç de comunicació respon a les característiques de la llengua oral formal. Es podrien resumir en: Planificada, Tema específic, Generalment monologada, Formal, Més informativa que interactiva
Podem dir que té un caràcter intermedi entre l'oral i l'escrit.

He trobat molt interessant parlar de la llengua oral formal, ja que encara que siguin coses molt lògiques tots hauríem de tenir en compte i  hauríem de posar en pràctica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada