divendres, 29 de novembre del 2013

Recitar poemes

Avui a la classe de COED alguns companys de la classe han hagut de recitar un poema, els que ells mateixos escollissin i l'havien de recitar davant de tota la classe de memòria.
M'ha agradat molt aquesta activitat ja que moltes ens feien tancar els ulls, i hem pogut veure que quan tanques els ulls el que escoltes ho retens molt millor.
Els poemes que han recitat han sigut molt macos.
Jo he recitat un poema que es diu estenc la mà, de Miquel martí i pol

“Estenc la mà“
Estenc la mà i no hi ets.
Però el misteri d’aquesta teva absència se’m revela
més dòcilment i tot del que pensava.

No tornaràs mai més, però en les coses
i en mi mateix hi hauràs deixat l’empremta
de la vida que visc, no solitari
sinó amb el món i tu per companyia,
ple de tu fins i tot quan no et recordo,
i amb la mirada clara del qui estimen
sense esperar cap llei de recompensa.

Entrada a la wikipèdia

Hem hagut de fer una activitat a classe que consistia en crear una entrada  ala Wikipèdia.












dijous, 28 de novembre del 2013

Glogster

Avui a la classe de GTIC el Jordi ens ha ensenyat  diversos programes, els quals es poden utilitzar per diverses situacions.
Primer de tot, hem diferenciat que poden haver-hi dos tipus de vídeos. Per una banda, el vídeo-lliçó i per altra els motivadors, que serveix per sensibilitzar, convèncer, etc.
Progràmes que hem aprés:

Glogster

Serveix per fer pòsters i ens podem comunicar a través d'aquest.
És una aplicació en línia, per tant, no cal descarregar-la, sinó que la podem utilitzar directament des d’Internet, on quedaran tots els documents guardats. Els pòsters que s’elaboren són digitals, i la mateixa aplicació et permet gravar àudio i vídeo, així només caldrà tenir un micròfon i una web cam connectats al nostre ordinador.
 Actualment existeixen dos glogsters:
Glogster per a tothom qui vulgui publicar un pòstre i explorar la resta de creacions:http://www.glogster.com
 Glogster per a educació (tant per a professors com per a estudiants, permetrà crear comunitats tancades de l’escola): http://edu.glogster.com/

Tutorial de Glogster
m similar, sinó que hi ha dues opcions:
1. Imprimir la pantalla i guarda la imatge amb un programa del propi ordinador.
2. Imprimir el document com a PDF.


Wordle

A continuació us presentarè el programama que ens va ensenyar el Jordi a la classe de COED
Wordle.net
Ens podem comunicar de manera visual. La paraula més gran és la paraula que es repeteix més vegades. Així doncs, es mostra quines són les paraules més importants.
Aquesta és una aplicació que podem trobar gratuïtament a internet en la qual qualsevol persona que entri a la pàgina pot crear un núvol de paraules o word clouds, en termes propis del web.
Treballar amb aquesta eina ens permet utilitzar colors, formes i fonts diferents per a les paraules, per a fer més atractiva la informació i els conceptes que estan dins el núvol.

En el moment en què vulguem guardar la nostra creació, no ho podrem fer de la simple forma com per seleccionar “guardar” o quelcom similar, sinó que hi ha dues opcions:
1. Imprimir la pantalla i guarda la imatge amb un programa del propi ordinador.

2. Imprimir el document com a PDF.

Padlet

A la classe de COED, el Jordi tambè ens va ensenyar que és el padlet i perquè s'utilitza
Padlet (suro virtual)

Serveix per tenir organitzades les informacions, idees, recordatoris... S’hi poden posar imatges i textos i podem organitzar-ho amb columnes.
Avantatges: per crear un mur no cal password, però s’ha de compartir l’enllaç.
 Es pot utilitzar com a arxiu personal o com a pissarra col·laborativa, per tant, es tracta de tenir un suro on penjar petits escrits i així compartir la informació.
També permet compartir-los a partir de moltes aplicacions diferents com els Codis Qr, xarxes socials, codis embed...

Tutorial de Padlet:


Mapes conceptuals i mapes mentals

Per últim el Jordi ens va enenyar que són els mapes conceptuals i els mapes mentals 
Els mapes conceptuals
 La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Ordenar les idees és molt importat per l'estructura i l'organització.
Pel que fa a mapes conceptuals, podem trobar el programa CmapTools.
Flujograma
Amb aquest programa utilitzem l’hemisferi esquerre, és a dir, el racional, lluny de les emocions.
A classe hem hagut de fer un mapa conceptual sobre un text que tractava d'un sopar de nadal. 
Aqui us adjunto el mapa:


Mapes mentals
És un diagrama que s’utilitza per representar les paraules, idees, tasques, o altres conceptes lligats i disposats radialment al voltant d’una paraula clau o d’una idea central. S’utilitza per a la visualització i estructura de les idees, i també com a ajuda per a l'estudi, planificació, organització, etc. 



Un programa per treballar els mapes mentals és: http://www.mindmeister.com/es

Aquesta classe ens ha estat molt útil ja que hem après diferents programens que ens poden ser molt útils en diferents situacións.

dimarts, 26 de novembre del 2013

Presentació identitat i teritori

Avui la Claudia Llopart i jo hem presentat la nostra exposició identitat i territori. El tema que vam escollir és la fam, varem escollir aquest tema perquè les dos hem estat a paísos del tercer mon i hem vist situacions reals de pobresa extrema i és un tema que a les dos ens preocupa molt i volíem parlar i aprendre mes coses d'aquest. Tambè vem parlar de les nostres experiències personals. La Clàudia va parlar sobre els seus viatges a Kènia i a la Índia i jo sobre el voluntariat que vaig fer l'estiu passat a Bolívia. Per fer la presentació vam utilitzar el prezi. Hem gaudit molt fent aquest treball i personalment he après moltes coses que no sabia.


 

diumenge, 24 de novembre del 2013

dissabte, 23 de novembre del 2013

La wikipedia

La Viquipèdia (Wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 416.454 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web

Totes les polítiques oficials de Wikipedia han de basar els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia :


PRIMER PILAR: Wikipedia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals , de les enciclopèdies especialitzades i dels almanacs . Wikipedia no és un diccionari , ni una col · lecció de textos originals , ni tampoc una màquina de propaganda . Wikipedia no és un diari, ni un servidor gratuït , ni tampoc un proveïdor d'espai web, no és un conjunt de pàgines promocionals , ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia , o un directori d'enllaços . Tampoc és el lloc per expressar opinions , experiències o arguments.

SEGON PILAR: Wikipedia busca el « punt de vista neutral » , és a dir , intenta aconseguir que els articles no advoquin per un punt de vista en concret .  Això implica citar fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible , especialment en temes polèmics . Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral , ha de declarar-se un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit en l'article.

TERCER PILAR Wikipedia és de contingut lliure , de manera que tot el text està disponible sota la Llicència de documentació lliure . Hauràs acceptar que qualsevol podrà modificar en qualsevol moment i sense previ avís els teus articles i que cap individu controla els articles en forma exclusiva . Qualsevol text amb el que doneu suport podrà ser editat i redistribuït sense pietat per tota la comunitat . No incorporis materials que violin els drets dels seus autors ni treballs amb un esquema de llicenciament incompatible amb l'esquema de Wikipedia .

QUART PILAR: Wikipedia segueix unes normes d'etiqueta . Respecta als teus companys wikipedistas fins i tot quan no estiguis d'acord amb ells . Comporta't civilitzadament .

 CINQUÈ PILAR: Wikipedia no té normes fermes més enllà dels cinc principis generals enunciats aquí .

dimecres, 20 de novembre del 2013

Prezi

Prezi és un programa iniciat per a realitzar presentacions dinàmiques, treballant a partir d'imatges, contrant-nos en les parts que ens interessa, fora del que estem acostumats, i fàcil d'utilitzar. Una de les coses bones que té és que es guarda on-line. Partim d'una imatge per fr tot el desenvolupament.

PROCÉS

El primer que hem de fer al iniciar una presentació és pensar molt bé el què es vol aconseguir amb aquesta.
Començem amb un espai, on col·locarem tots els elements que vulguem i crearem una sequència. I un control mitjançant el teclat.
La selecció d'imatges es fa mitjançat els marcs. Un cop realitzat s'ha d'indicar quan volem que apareixi. Dins d'aquests marcs podem posar-hi un text.
El prezi no té un ordre preestablert, s'ha de crear.











diumenge, 17 de novembre del 2013

La tragèdia de Filipines

El tifó ' Haiya ', un dels més forts de la història de les Filipines , ha canviat radicalment el paisatge de la costa d'algunes illes de l'arxipèlag , on es calcula que ha causat més de 10.000 morts i ha deixat un paisatge de destrucció total i en completa desesperació als afectats .

La ciutat de Tacloban , fins avui la més afectada del país , a la província oriental de Leyte , va ser de les primeres que va colpejar ' Haiya ' , denominat Yolanda a Filipines , amb ràfegues de vent de fins a 315 quilòmetres per hora en el matí del passat divendres.

Abans de l'arribada del tifó , diverses ONG es van desplaçar a la zona , ja que els experts preveien que Leyte seria molt afectada pel tifó , però poc van poder fer per ajudar els 218.000 habitants de Tacloban durant les més de sis hores que la tempesta va assotar la ciutat .

A més d'enfrontar a vents sostinguts de més de 250 quilòmetres per hora i una incessant tromba d' aigua , Tacloban haver de suportar una pujada del nivell de la marea de més de dos metres .

Fins a quatre milions de nens es poden haver vist afectats, segons xifres divulgades aquest diumenge per Unicef​​.

L'agència de l'ONU per a la infància i la joventut va indicar que està accelerant l'enviament de subministraments d'urgència a les zones més danyades.

Unicef ​​va explicar que ja ha mobilitzat aliments per a nens, aigua i material sanitari i higiènic parell ajudar a un màxim de 3.000 famílies, que es distribuiran a la zona de Tacloban tan aviat com sigui possible l'accés.





Google Sites i Wiki

A classe hem treballat els google sites i els wikis, hem hagut de crear un google site i un wiki . El meu grup hem escollit la cuina creativa per als infants.

GOOGLE SITES:
El google sites permet crear un lloc web que permet compartir informacio amb altres persones amb les que comperteixes el lloc web. És una manera fàcil d'editar i compartir informació.
https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/cuina-creativa-per-a-nens/home

WIKI
Els wikis permeten compartir la nformació amb altres persones. Totes les persones que entrin en el wiki podran modificar la informació que hi ha en aquest. És una manera ràpida de compartir informació.

Aquests llocs webs que ens ha ensenyat el Jordi a classe, considero que són molt útils perquè ens permeten compartir informació d'una manera molt més fàcil.

Principals característiques dels Wikis . En general permeten:

- La publicació de forma immediata usant només el navegador web ( ex. Explorer , Firefox, Mozilla , etc . )

- El control de l'accés i de permisos d'edició . Poden estar oberts a tothom o només a aquells que convidem.

- Que quedi registrat qui i quan s'ha fet la modificació en les pàgines del wiki , pel que és molt fàcil fer un seguiment d'intervencions.

- L'accés a versions prèvies a l'última modificació així com la seva restauració , és a dir queda guardat i amb possible accés tot el que es va guardant en diferents intervencions ia veure els canvis fets

- Pujar i emmagatzemar documents i tot tipus d'arxius que es poden enllaçar dins del wiki perquè els alumnes els utilitzin ( imatges , documents pdf , etc . Exemple de document pdf allotjat al wiki ) .


- Enllaçar pàgines exteriors i inserir àudios , vídeos , presentacions , etc .

DIFERÈNCIES ENTRE BLOC I WIKI

El bloc :
- És personal , aparentment menys col · laboratiu . L'entrada pertany al seu editor ( cosa que no té per què ser així , si per exemple hi ha un autor col · lectiu)
- Se suposa que el text és estàtic , una vegada publicat , el post no canvia ( no és del tot cert , però si és el que s'espera ) El discurs és espontani , no revisable i permanent .
- Tendeix a ser un "llarg pergamí " (el text s'estén cap amunt i cap avall )
Presenta un "mode discussió" ( ThreadMode ) : monòleg amb comentaris de l'audiència .
- És cronològic : l'últim apareix el primer.
- És immediat : escrit en el moment / escrit sobre el moment .
- Els enllaços serveixen per connectar amb l'exterior del bloc.

El wiki :
- Pot ser personal però està obert a la col · laboració.
- El propòsit és crear un document .
- S'estructura en pàgines ( creant NetworkOfTopics ) .
- És hipertextual ( WhatIsAHypertext ) per definició . Paraules o frases del text convertits en enllaços donen peu a noves pàgines .
- El " mode discussió" ( ThreadMode ) passa a " manera document" ( DocumentMode ) , en tercera persona i sense signar.
- És atemporal : canvia no pel temps sinó pel seu desenvolupament .

- El text és examinat , revisat , canvia i pot ser canviat .



divendres, 15 de novembre del 2013

Textos de comunicacó

Hola a tots i a totes!
Avui a la classe de COED hem analitzat uns articles que ens van repartir, cada grup en tenia un, el qual parlava un aspecte de la comunicació. Per tant, aquí us deixo algunes petites idees de cada text de les meves companyes:


-Demana l’harmonia i l’equilibri sense perdre la importància de la parla. Així doncs, la imatge és inferior a la parla.
-La diferència entre escoltar i sentir. Escoltar és prendre atenció. En canvi, sentir és allò que no interioritzes, simplement sents però aquest so no t’entra dins el cos.
-L’acte d’escoltar requereix la pràctica del silenci. Per tant, per escoltar cal deixar de pensar amb coses nostres i posar-se al lloc de l’altra. Una persona escoltada sent satisfacció i s’enforteix la relació amb l’altra.
-La comunicació no verbal és molt important per mantenir conversa amb algú. Saber el que ens vol dir una persona mitjançant els gestos.
-En canvi, en realitat la comunicació verbal és més valorada però és menys important.
-Per tant, la comunicació no verbal és aquella com ara el color de la pell, la veu, la mirada, etc.
-Tots tenim gestos que ens identifiquen.
-La gramàtica del silenci existeix, ja que amb el silenci també ens podem comunicar, però a través d’altres canals. El fet que ho compartim fa que hi hagi gramàtica.
-Harmonitzar és tenir les emocions al punt, a la mida justa per si els infants necessiten emocions. No s’ha de dependre de les noves tecnologies.
-El tramvia és el text i el passatger el missatge.
-Ens parla d'emissor, receptor, codi, canal, context, missatge. Poden haver-hi també interferències de sons exteriors.
-La llengua oral pot tenir confusions al contrari de l’escrita.Comunicar és posar en comú i la mala comunicació fa mal entesos. 


Articles que vem treballar:

Una paraula val més que mil paraules

Escoltar i sentir

Fer silenci

Gramàtiques del silenci

Regal de la comunicació

Un tramvia anomenat text


Setmana de pràctiques i reflexió educatives 4


Avui divendres el grup de música "Com sona?" ens va venir a fer una visita a la Universitat per fer-nos un dels seus espectacles musicals per a infants de 0 a 3 anys.

Ens varen tocar unes quantes cançons infantils introduint diferents instruments com la guitarra, el violoncel, el contrabaix... Un dels membres del grup, mentre la resta tocava la cançó, ella en feia una activitat més dinàmica. També van utilitzar materials del tot quotidians, de manera que els infants poden descobrir noves maneres de fer música.
Al final de tot del espectacle ens han fet participar a nosaltres.
Ha sigut una experiència molt enriquidora i hem après moltes coses noves d'aqeusts joves emprenedors.








dijous, 14 de novembre del 2013

Setmana de pràctiques i reflexió educatives 3

13/11/2013-14/11/2013 

 Aquests dos dies he estat a una llar d'infants que està a Montjuic, concretament al barri de can clot. Ha sigut una experiència fantàstica per mi. Estava a una classe mixta de lactants i caminants, el fet de que la classe fos mixta ha te aspectes positius i aspectes negatius. Els positius han sigut unicament per mi, he pogut veure les grans diferències que hi han entre els lactants i els caminants. Els aspectes negatius fan referència al que fa al funcionament de la classe. És molt mès complicat que funcioni correctament una classe mixta ja que la mestre no es pots dedicar 100% a cada un dels alumnes ja que van a un ritme molt diferent pel que es refereix al seu aprenentatge.

Aquí us deixo un vido que he fet on podreu veure un petit resum del que han sigut aquests dos dies a la llar d'infants. 


dimecres, 13 de novembre del 2013

COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL I/O DIGITAL

Escoltar i fer d'espectador és rebre un missatge, reelaborar-lo i reconstruir-lo. Això vol dir, que quan ens comuniquem, l'emissor emet un sol missatge, però segons l'experiència del receptor aquest imaginarà una cosa o una altre. El receptor posa sentit a missatge.
- Per exemple: Deu persones amb els ulls tancats els hi dius que dibuixin mentalment una muntanya. Si preguntes, veuràs com ningú la imaginat igual.  
Amb l'aparició dels mitjans audiovisuals i/o digitals el missatge és més
 complex a diferència d'un escrit on només ens fixaríem en la seva estructura 
i contingut. En mitjans audiovisuals, el receptor rep tanta informació que
 ha d'estar molt atent, i aprendre a mirar i no deixar-se enganyar. Ex: Publicitat
 subliminar

En àmbit educatiu trobarem tres factors principals: família, escola i mitjans 
de comunicació.

- Les families que no presten atenció als seus fills o treballen fins tard, 
el fill s'educa amb la televisió. Això fa que els mitjans de comunicació
 tinguis una gran responsabilitat. 

- Dintre de l'educació tradicional s'ha d'introduir les noves tecnologies. 
Per això és necessari una ALFABETITZACIÓ DIGITAL I AUDIOVISUAL, 
és a dir, saber llegir més enllà de les pantalles, saber aspectes tècnics, 
com fer.ne un bon ús en les situacions quotidianes... per tant, treure
 màxim profit de les noves tecnologies. 

- Quan més coneixements  tinguem sobre aquests, millor podrem
 atendre els objectius de l'emissor. 

Aquí ús deixo amb un vídeo molt interessant sobre la comunicació 
audiovisual i/o digital, i d'on he extret gran part de la informació:



Vídeo extret de : edu 3.cat 


Edu3.cat

Reflexió:

Gràcies aquesta classe de COED, he après la importància i influencia de les noves tecnologies als infants.I cada persona és diferent segons les seves experiències. A partir d'aquí, hem de ser conscients del que succeïx al món i treure-li el màxim de profit. 

dilluns, 11 de novembre del 2013

Setmana de pràctiques i reflexió educatives 1


11-11-2013

CONFERÈNCIA DE JAUME CELA

Els mestres són els gestors de la incertesa, no hi ha gaires certeses.
 - Cal portar un equolibri entre el qur desitgem i el qur realment aconseguim, per això cal intentar no emalaltir.
- L'escola i la família són institucions que ajuden a instal°lar els individus al món.
- "És la tribu qui educa". Abans tant l'escola, com l'esglesia, com la família donaven els mateixos valors, ara mateix no es així, cada institució dóna uns valors diferents.
- L'escola és una institució que té currículum i n'ha de tenir sobretot en l'etapa obligatòria (6-16 anys).
- Quin consens hi hauria d'havet per establir un currículum obligatori que hauria de tenir un ciutadà.
Aspectes importants a l'escola:
   Currículum ha de tenir present prolingüísme i pluriculturalitat.
   Ha de tenir en compte que els ciutadants de les aules viuran més de 100 anys, això vol dir que s'haurà de tenir cura de l'educació del cos (psicomotricitat).
   ~Costum ambu criteri i a la preservació del medi.
   ~Us que es poden fer de les noves tecnologies (els anglesos tenen un verb nou que defineix dues persones assegudes de costat i parlar pel mobil).
~Haurem d'acollir els nens/es encara que no assoleixin o arribin al mínim.
~ Haurem de mostrar el món (ho haurem de mostrar tot).
~Haurem d'acompanyat als alumnes al descobriment del món.
~Qui educa no siu com s'ha de viure, però això no significa que tot el que presenti sigui igual de valuós, ja que l'infant triarà el que li sembli més interessant.
QUATRE REPTES
1) Permetre o deixar que les criatures siguin criatures. No fer fitxes quan no toca.
2) Un currículum que sigui rellrvant.
Hem de trobar sentit a la vida.
Hem d'ajudar a crear una veu propia (gestionar un projecte de vida). Hem de tenir present que no estem sols al món, per això cal tenir responsabilitats.
Que em d'ensenyar? Quin sentit té la vida.
Quina relació ha de mantenir el present amb la tradició?
De quina manera el currículum ens pot ajudar a prendre partit contra la justicis social?
   »El currículum ha d'incloure tots els aspected que s'hagin de treballar en l'EI.
   »Caricia, atenció, tendresa, afecte...
   »La falda, és un recurs importantissim perquè un infant que li costi pugui aprendre més.
El currículum que miri i crei expectatives de cara al futur.
      »Ex. Explicar com.et sents quan arrives a l'escola i ets nou.
3) Recerca de centres el més inclusius possibles.
--> Es l'escola qui té l'obligació d'adaptar-se a la societat i a la diversitat d'infants.
   L'escola sovint es basa en la llengua i les matemàtiques, i els infants que no són bons en aquests aspectes, sembla que no tinguin oportunitat de mostrar les seves qualitats.
   L'escola inclusiva, no pot entrar en la lògica de l'excurció. EX. Teoria del llistó (qui arriba per sota suspen i qui supera aprova. El llistó ha de ser per a què tots els alumnes tinguon l'oportunitat de mostrar les sevea qualitats. Hem de donar oportunitat i confiamça amb tots els alumnes.
Si un nen no té la percepció que és important pel mestrrs, pot tenir problemes cognitius.
Les accions que humilien als alumnes, en un futur, els alumnes ho recorden (Roser Capdevila es basa en una mestra seva per a la creació de la bruixa aburrida).
Si un alumne creu que no pot tirqr endavant, el mestre té un problema.
4) Donar sentit allò que fem.

  *Llei Wert és el pas enrere mès gran que el país ha tingut.
Treballem en una societat on la satisfacció més gran serà que aquells nens que tenim al davant, tenim l'obligació d'ensenyar i educar.



SORTIDA D'ES DE BAIXADOR DE VALLVIDRERA A SANT CUGAT



Avui hem fet una sortida per collserola, hem caminat d'es de baixador de vallvidrera fins a Sant Cugat. Els professors ens han donat un mapa per orientar-nos, i unes instruccions que ens indicaven com arribar fins a Sant Cugat. Ha sigut molt divertit i ens hem pogut coneixer millor amb les companyes de classe en un ambient diferent.










dissabte, 9 de novembre del 2013

Dacàleg de com parlar bé en públic

Hola a tots i totes! 
Hem dedicat unes quantes classes de COED a escriure un decàleg de com parlar bé en públic.
Finalment vem extreure la seguent conclusió:

1- Controlar els nervis s’aconsegueix evitant els tics nerviosos. Cal acceptar els nervis, i no és aconsellable posar-se darrera una taula. Respiració profunda i calmada. Cal ser conscient del ritme allargant la respiració. És útil l’ús de tècniques de relaxació.

2-Preparar correctament i prèviament el guió ja que és fonamental. El guió ha de contenir les idees principals del discurs. Ha d’estar ordenat i estructurat. El guió ha de contenir les idees claus i/o principals i les idees secundàries. Cal tenir en compte a l’audiència. L’atenció no és sempre la mateixa (final i principi màxima). Cal tenir en compte el temps i les condicions del públic.

3-Domini de la llengua i correcció lingüística (riquesa lèxica)

4- Discurs clar, precís i breu (frases curtes, seguir l’ordre lògic de les idees [subjecte + verb], (dominar la terminologia sobre el tema), (dir les idees sense anar-se per les branques). Fases actives i positives.

5-Tenir clar l’objectiu del discurs: convèncer i persuadir passa per modificar l’opinió d’algú.

6- El feedback de la mirada. Retroalimentació: l’orador ha d’actuar en funció de la reacció del públic (acció – reacció). Cal mirar al públic, també a aquells que no mostres interès per tal de cridar la seva atenció. Cal tenir alternatives d’exemples o altres recursos per si amb exemples que posem en un primer moment no serveixen o no agraden.

7-L’orador ha de tenir una correcte posició corporal (mostrar el cos sencer, no creuar els braços, no posar-se les mans a la cara, mostrar les mans i tenir la cara descoberta. Portar roba que no abrigui gaire ja que generalment es sua. Cal tenir els peus separats i alliberats, d’ha de recolzar el pes en els dos peus)

8-Control de la veu. La veu a més a més de ser un instrument és n identificador. És una eina de treball per a la nostra professió, per un nen, la veu del/a professor/a és un referent.

A més a més és un instrument molt fràgil, cal cuidar-la. La postura també incideix en la veu. Cal vigilar les 3V: Volum: variar per no caure en la monotonia. El públic agraeix que el volum sigui alt, Velocitat: ni molt lent ni molt ràpid. El públic agraeix que es tendeixi a la lentitud per assimilar la informació (trucs: repetir, obligar-nos a parar (internament conto fins a 3), Vocalització i articulació i, el quart aspecte que té a veure amb la veu és l’actitud. La veu denota l’estat d’ànim.  

9-(Digues de què parlaràs, parle’n i digues de què has parlat.Aquell que vol transmetre una idea, l’ha d’anar repetint (perquè el llenguatge oral no és efímer, no es pot gravar, a mesura que repeteixes, se’t va quedant)

10-Utilitzar l’acudit o l’anèctoda personal per a aproximar-se al públic i fixar millor els missatges.