dissabte, 23 de novembre del 2013

La wikipedia

La Viquipèdia (Wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 416.454 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web

Totes les polítiques oficials de Wikipedia han de basar els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia :


PRIMER PILAR: Wikipedia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals , de les enciclopèdies especialitzades i dels almanacs . Wikipedia no és un diccionari , ni una col · lecció de textos originals , ni tampoc una màquina de propaganda . Wikipedia no és un diari, ni un servidor gratuït , ni tampoc un proveïdor d'espai web, no és un conjunt de pàgines promocionals , ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia , o un directori d'enllaços . Tampoc és el lloc per expressar opinions , experiències o arguments.

SEGON PILAR: Wikipedia busca el « punt de vista neutral » , és a dir , intenta aconseguir que els articles no advoquin per un punt de vista en concret .  Això implica citar fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible , especialment en temes polèmics . Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral , ha de declarar-se un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit en l'article.

TERCER PILAR Wikipedia és de contingut lliure , de manera que tot el text està disponible sota la Llicència de documentació lliure . Hauràs acceptar que qualsevol podrà modificar en qualsevol moment i sense previ avís els teus articles i que cap individu controla els articles en forma exclusiva . Qualsevol text amb el que doneu suport podrà ser editat i redistribuït sense pietat per tota la comunitat . No incorporis materials que violin els drets dels seus autors ni treballs amb un esquema de llicenciament incompatible amb l'esquema de Wikipedia .

QUART PILAR: Wikipedia segueix unes normes d'etiqueta . Respecta als teus companys wikipedistas fins i tot quan no estiguis d'acord amb ells . Comporta't civilitzadament .

 CINQUÈ PILAR: Wikipedia no té normes fermes més enllà dels cinc principis generals enunciats aquí .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada